Την περιοχή του Πελοπίου, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται στον Κηθύριο ποταμό.

Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού σε όλο το μήκος του Κηθύριου ποταμού, για την προστασία των παρόχθιων καλλιεργειών και υποδομών. Ο εργασίες αυτές, εντάχθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας των πυρόπληκτων Τ.Κ. του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που υλοποιήθηκαν από την Π.Ε. Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

katharismos potami 4

Όπως αποδείχθηκε, οι παρεμβάσεις ήταν άμεσες και αποτελεσματικές, αφού από τις ραγδαίες και επί μέρες συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις των περασμένων μηνών (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου), δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, παρά τους  τεράστιους όγκους νερού, λάσπης και φερτών υλικών (σ.σ καμένα δέντρα, μπάζα κ.α) που συγκεντρώθηκαν στον ποταμό, από ρέματα, παραπόταμους και από το σύνολο των αποστραγγιστικών τάφρων του ΤΟΕΒ, οι οποίες καταλήγουν στον Κηθύριο και οδηγούνται στον Αλφειό ποταμό.

katharismos potami 2

Ο κ. Γιαννόπουλος, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο Πολ. Προστασίας Π.Ε Ηλείας Κώστα Μπαλκάμο, επισκέφθηκε την περιοχή του Πελοπίου όπου βρίσκονται σε φάση υλοποίησης οι εργασίες καθαρισμού, απομάκρυνσης των φερτών υλικών και αποκατάστασης των φθορών που προκλήθηκαν στα πρανή του ποταμού. Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν τμηματικά από την γέφυρα της παλαιάς Ε.Ο Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, εντός της Τ.Κ. (σ.σ στο ύψος της παλαιού Α.Τ Πελοπίου) για την προστασία του οικισμού, και συνεχίζονται παρομοίως στην περιοχή μετά τη Νέα Ε.Ο Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και έως τον Αλφειό, όπου καταλήγουν οι αποστραγγιστικές τάφροι, οι οποίες εκτείνονται από την αερογέφυρα Στρεφίου έως και την διασταύρωση Πλατάνου. Στόχος των επαναληπτικών παρεμβάσεων είναι η εκ νέου θωράκιση της περιοχής, για την προστασία της από νέα φαινόμενα που πιθανόν θα εκδηλωθούν εν μέσω χειμώνα.

katharismos potami 3